03 311 68 46 – kasteelhoevewestmalle@gmail.com

De Kasteelhoeve

Brasserie ● Bed & Breakfast

Over De Kasteelhoeve

Drie generaties in eenzelfde gebouw

Landgoed van de hertog van Bourgondië

De Kasteelhoeve kent een lange geschiedenis die teruggaat tot de twaalfde eeuw, wanneer de vertegenwoordigers van de Hertogen van Brabant een versterkte boerderij oprichten in Westmalle, vlakbij het huidige pand van B&B en Brasserie De Kasteelhoeve. De eerst gedocumenteerde eigenaar van die boerderij en de bijhorende pachtgronden en gebouwen is Filips de Goede, hertog van Bourgondië en heer van de Bourgondische Nederlanden. In 1449 verkoopt hij het landgoed en in 1561 bouwt Evrard de Cottereau er het kasteel van Westmalle. Hoewel het kasteel van Westmalle tot vandaag bewaard blijft, is er van de omliggende gebouwen uit die tijd niets meer over.

Bouw van een negentiende eeuwse pachthoeve

Rond 1840 wordt echter een nieuwe pachthoeve opgetrokken op de plaats waar je vandaag B&B De Kasteelhoeve vindt. Het is een langgevelhoeve waarin zowel de woning van de boer als de stallen achter eenzelfde lange gevel ligt. Op het einde van de negentiende breidt de pachthoeve uit met een graanschuur, het gebouw waarin vandaag brasserie De Kasteelhoeve huist. De geschiedenis van de hoeve is op dat moment nog nauw verbonden met die van het kasteel. Tot diep in de twintigste eeuw verpachten de kasteeleigenaars de hoeve en gronden aan lokale boeren die er de landbouwgrond bewerken, vandaar de naam “De Kasteelhoeve”.

p. 111 bovenaan
Op deze nostalgische foto kunnen we geen jaartal plakken, maar allicht heeft de hoeve aan het kasteel er in de 20e eeuw decennialang zo uitgezien. Foto via Victor Smits.

Intrede van de overgrootouders: pachters Peer en Rozeke

In 1945 betrekken Petrus “Peer” Hillen en Rosalia “Rozeke” Willems de pachthoeve. Ze brengen er samen 7 kinderen groot. Peer en Rozeke zullen de laatste pachters worden, want na het overlijden van Rozeke en Peer (1979 en 1982) verbouwt Baron Jacques van der Straten Waillet de boerderij tot een tweegezinswoning. 

In het najaar van 1983 trekt Leen, kleindochter van Peer Hillen, er samen met haar man Lode in. Gaandeweg groeit bij Leen en Lode het idee om een taverne te openen in de aanpalende schuur. In 1986 leggen ze hun plannen voor aan baron Michel, een broer van de inmiddels overleden baron Jacques. Na een goed gesprek krijgen ze de toestemming om de schuur om te toveren tot taverne. Bij de verbouwing worden de originele elementen en het typische karakter van de hoeve zo veel mogelijk behouden. 

Op 24 juni 1988 opent taverne “De Kasteelhoeve”, waar je in een familiale sfeer kan genieten van een hapje en een drankje. Niet veel later kopen Lode en Leen de hoeve over van de baron. Langzamerhand wordt De Kasteelhoeve een vaste waarde in Westmalle: de gezellige taverne van Leen en Lode waar je altijd welkom bent. Met de tijd breidt de kaart en de zaak verder uit: er komt een veranda, een feestzaal, een speeltuin en ook twee ruime terrassen.

Peer en vic
Peer Hillen (rechts), waarschijnlijk in gesprek met Vic Smits (links)
Leen en Lode
Leen en Lode aan den tap in hun taverne. (© José Verryckt, 2018)
Sigrid en Michael
Sigrid en Michaël

Vierde generatie in De Kasteelhoeve?

Vanaf 2018 genieten Leen en Lode van hun oude dag. Ze laten de zaak over aan zoon Michaël en dochter Sigrid. Sigrid is de gastvrouw van De Kasteelhoeve en staat in voor de dagelijkse leiding. Michaël werkt voornamelijk op de achtergrond mee aan het verhaal van De Kasteelhoeve. Hij is onder meer bepalend voor de keuzes die de keuken maakt. 

Onder impuls van Sigrid en Michaël transformeert De Kasteelhoeve naar een volwaardige brasserie met een duidelijke focus op klassieke Belgische keuken. De warme, huiselijke sfeer die er sinds 1988 heerst is nog altijd aanwezig. 

In coronatijden is er veel tijd om plannen te smeden. Op dat moment beslissen Sigrid en Michaël om de feestzaal van De Kasteelhoeve om te vormen naar zeven hotelkamers in B&B-stijl. Ze renoveren daarbij de bestaande infrastructuur grondig. Ze plaatsen nieuwe glaspartijen en installeren modern comfort, zoals airco en ingebouwde kasten. De originele houten steunbalken worden de blikvanger van het strakke interieur met hagelwitte muren. Het resultaat mag er zijn: een moderne B&B met een authentieke en toch hippe uitstraling.

B&B De Kasteelhoeve ziet het levenslicht op 1 mei 2023, 78 jaar nadat Peer en Rozeke in de hoeve trokken en 35 jaar nadat Leen & Lode de taverne openden. Op naar een 4de generatie?

Wij wensen je van harte welkom in Brasserie en B&B De Kasteelhoeve.

Shopping Basket